4개월동안 틈틈이 모아두었던 좋은 와인을 시음하는 시간... 살짝 흥분됩니다. ^^;
원래 이렇게 6병을 시음할라고 했는데....
Castel Giocondo Brunello di Montalcino 2001
엷은 갈색을 띤다. 숙성이 오래된 증거다. 잔을 돌린다. 소용돌이 치는 와인에서 잔잔한 가을 과일의 향이 난다. 한잔 마셔보니 부르러운 베리향과 바닐라향이 너무 좋다.
근데 브루넬로라면 산미가 좀 있어야 하는데 그렇지 않다. 너무 숙성이 되었나 하는 생각도 들고… 암튼 무지 좋은 와인을 마셨다.
49.95$ ~ 95.99
Tre Bichierri - WS 92 Pts. - WE 92pts. - Intense aromas of blackberry and light vanilla. Full-bodied, with velvety fruit and a long, caressing finish. Pretty, ultramodern and very good quality for the vintage. Best after 2006. 21,000 cases made.
Antinori Tignanello 2003
Wine Spectator: 91 Robert Parker: 93
너무나도 유명한 와인. 한시간정도 놔뒀다. 향이 얼마나 좋을까 생각하면서…
타카페의 글을보면 티냐넬로는 티냐넬로 하나만 시음할때는 엄청좋은데 다른와인과 같이 시음할때는 꼭 밟힌다는 전설이 있다. 오늘이 그날이다.
복잡하고 미묘한 향이 좋기는 하나 첫번째와인에 밟혔다. ㅎㅎㅎ
그래도 거먼한 자세를 잡고 한마니 한다. “그래도 나 티냐넬로야~ “ 짜식 자존심은 ㅎㅎㅎ ~
59.99$ ~ 73.99
Country: Italy
Wine Region: Tuscany
Grape: Sangiovese
Grape Percentage: 85% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon and 5% Cabernet Franc
Unit Quantity (ml): 750
Decanter Award: Decanter World Wine Awards 2006 - Silver
Best to Drink: Best after 2007
Description: Intensely fruity and complex on the nose,with hints of wood full-bodied, rich and complex in the mouth with exceptional structure a and a lengthy finish.
Robert Parker: The 2001 Tignanello is an object lesson in how to make Cabernet work with Sangiovese, the two varieties balancing and enhancing one another in admirable symbiosis. (The percentage of Cabernet, in fact, was reduced from the previous 20% to 15% in this vintage, an important sign - I hope - of how the wind is blowing.) A blackish ruby, its perfectly focused plum and cassis fruit, given an additional complexity by notes of sweet herbs and saddle leather, is fully and completely shaped in flavors of impeccable volume, roundness, and depth, caressing and powerful and with an additional power on the close which promises another 15 years of gratifying drinking.
Il Giorgione Barbera d'Asti Superiore DOC 1999
와우~ 오우~ 부드러운 두넘을 맛보다 전형적인 이태리와인을 맛본다.
바르베라다. 산미가 있으면서 이리도 부드러울까… 산미 바디 탄닌 흠잡을곳이 없다.
유명하지 않는 와인이지만 난 오늘 이 와인이 젤로 맘에 든다. ^^
30.26$ ~ 41.99
Villa Fiorita, Barbera d'Asti Superiore, Il Giorgione, Piedmont, 1999: This lovely Barbera is developing beautifully and showing its full body. The soft tannins are now integrated nicely, and are well-balanced by a light, spicy oak influence. Blackberries, plums and fresh juniper berries on the nose and palate all lead to a long, mineral-rich finish. Drink now-2009. NIS 140. Score 91.
http://www.haaretz.com/hasen/objects/pages/PrintArticleEn.jhtml?itemNo=831447
Dezzani Barolo DOCG Piedmont 2002
무니만 네비올로? 마실때마다 양치질하듯 하지만 3번째서야 네비올로 특징이 나온다. 꼬땡겨~
잘익은 과일향과 묵직한 탄닌이 좋지는 하지만 ….. 다시 사고싶지는 않다.
28.86$
Where it's from: >Italy >Piemonte (Piedmont) >Barolo
Vintage: 2002
Style: Powerful Reds
Grapes: Nebbiolo
Description: Dezzani predominantly use the Michet clone of the Nebbiolo in their production of Barolo. Whilst the Michet is a grape, which is not as adaptable to most soil types as other clones of the Nebbiolo, the wines produced from this clone have a greater intensity of aromas and flavours. Garnet red in colour with fragrance of violet, pepper and spices. Full and harmonious on the palate with excellent tannins thanks to the obligatory 2 years in oak. Excellent value for money.
Country: Italy
Region: Piemonte (Piedmont)
Sub region: Barolo
Producer: Dezzani
Tommasi Amarone Della Valpolicella Classico 2001
뭔말이 필요하리요~ 묵직한 바디에 내가 좋아하는 동물향….
약간 퇴폐적인 분위기…안젤리나졸리가 생각난다. 맛있다.
45.98$ ~ 59.99$
WE:92
BOTTLE SIZE
750 ml
PRODUCING AREA
Hillside vineyard in the historical Valpolicella Classica zone
VINES
Corvina Veronese 65%
Rondinella 30%
Corvinone 5%
ALCOHOL CONTENT
15 % by vol.
BARREL AGING
3 years in Slavonian oak barrels of 35 hectoliters
COLOR
Intense ruby red
FRAGRANCE
Warm, ripe on the nose, intense and of great refinement
TASTE
Complex, smooth, full bodied, characteristic with clear shades of dried grapes
RECOMMENDED TO ACCOMPANY
Red meat, game, mature cheeses. Excellent after-dinner wine
SERVING TEMPERATURE
18°-20° C.
VINTAGE CLASSIFICATION
2003: **** Very Good
AWARDS
Gambero Rosso: 2 glasses
Monte Masua Il Sestante Amarone DELLA VALPOLICELLA DOC
30$ ~ 39.95$
아마로네도 참 종류가 많네… 이넘은 글쎄…. 아까것보다 좀 떨어진다는 느낌이다.
식사후 마셨는데 참 잘어울린다. 입맛의 잡냄새가 싹 없어진다.
냄새먹는 하마??? ㅎㅎㅎ
PRODUCING AREA
Hillside vineyard “Monte Masua” in the historical Valpolicella Classica zone, blessed by mother nature by a magnificent landscape and its perfect suitability for grapes.
VINES
Corvina Veronese 70%
Rondinella 25%
Molinara 5%
ALCOHOL CONTENT
15 % by vol.
BARREL AGING
3 years in Sloavian Oak barrels of 35 hectoliters
COLOR
Intense ruby red
FRAGRANCE
Warm, ripe on the nose, intense and of great refinement.
TASTE
Complex, smooth, full bodied, characteristic with clear shades of dried grapes.
RECOMMENDED TO ACCOMPANY
Red meat, game, mature cheeses. Excellent after-dinner wine
SERVING TEMPERATURE
18° -20° C.
VINTAGE CLASSIFICATION
2003: **** Very Good
Wine Spectator
"Earthy dried fruit and spicy oak character to this. Full-bodied, with very firm tannins. Lacks a bit of finesse, but should be fine with hearty food. Leave it awhile. 1,000 cases made. Earthy dried fruit and spicy oak character to this. "
Lanson Brut Champagne Black Label NV
이날 첨 오신 보난자님께서 가져오신 랑송 블랙 라벨
첨에 brut이 회사인줄 알고 뻥쳤다가 개망신 당했다.드라이한 샴페인을 brut이라고 한단다. ㅠ.ㅠ
첨에 마셨으면 더 좋았을텐데…. 빵굽는 향이 좋다.
인테넷 정보를 검색해보니 이렇게 나온다.
피노 누아가 주 품종으로 3분의 1 이상의 샤르도네를 사용해 꽉찬 보디감과 힘찬 파워가 느껴진다. 적당히 퍼지는 아로마가 섬세하다. 피노 뮈니에의 과일 풍미로 부드럽게 마무리되는 이 샴페인은 랑송 하우스에서 3년 동안 숙성시킨 뒤 출하된다. 브뤼 종류로 중간 정도의 드라이함을 즐길 수 있다.
Price:$32, Score: 91, Country: France, Region: Champagne,
An elegant, berry- and citrus-infused bubbly, very fresh and lively, with an intensity that carries through to the long, long aftertaste. Lovely expression.
Santa Maria 2005
우노님이 대미를 장식하기위해 따신 이태리와인.
마음이 너무 아프다. 평상시 같으면 너무도 좋았을 와인인데… 전작이 너무 화려해서 대접도 못받고 위속으로 사라저버린 산타마리아 누님께 경의를 표합니다. 피~스~
출처 : 와인만들기
글쓴이 : oneq 원글보기
메모 :
입이 호강하던 시절...
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